Кой ще ни обезщети за безумните цени през август и

...
 Кой ще ни обезщети за безумните цени през август и
Коментари Харесай

Бизнесът пак ще пие студена вода за тока

 
Кой ще ни обезщети за безумните цени през август и септември, питат бизнесмените Фирмите желаят 180 лева обезщетения за октомври, кабинетът дава по 110 лева за 2 месеца
 

Бизнесът отново ще пие една студена вода за тока. Вместо желаните от компаниите обезщетения от 75% от разликата сред прогнозната цена на КЕВР и действително платената за месеците август, септември и октомври, бизнес потребителите ще получат помощ от 110 лева за мегаватчас за октомври и ноември. Това разгласи през вчерашния ден министър председателят Стефан Янев. Става дума за над 630 хиляди небитови крайни клиенти, посочи той.Изплащането ще стартира от началото на идващия месец с октомврийските сметки за ток. То ще става посредством подписани контракти сред енергийното министерство, търговците на ток и доставчиците последна инстанция. Бюджетът на програмата е 450 милиона лв.. Те ще дойдат от предварително взет дял от АЕЦ " Козлодуй " и заради това не се постанова актуализация на бюджета. Обезщетенията ще бъдат изплатени до края на годината, сподели още Янев. И добави, че мярката добавя другите краткотрайни ограничения за справяне с възходящите цени. Една от тях е  сред 15 и 30 лева отплата за 256 000 дребни компании, които не са съумели да сключат контракт с снабдител от 1 юли и купуват на свободния пазар.Следващата седмица енергийният министър ще се срещне с ЕРП-тата и държавния метафоричен оператор, с цел да се разиска по какъв начин те да бъдат обезщетени за повишените софтуерни разноски, стана още ясно на изключителния брифинг.Съвсем други калкулации обаче са създали от работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, ССИ и синдикатите КНСБ и " Подкрепа ".Компенсациите за всеки изразходван мегаватчас електрическа енергия би трябвало да са 74 лева за август, 94 лева за септември и 180 лева за октомври. Това са изчисленията на бизнеса, направени на база на контрактуваното с държавното управление след всеобщия митинг във вторник, заяви за " Стандарт " Станислав Попдончев, зам.- ръководител на БСК. След два тура на диалози със служебния министър председател Стефан Янев и след това с енергийния министър Андрей Живков, от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) оповестиха, че са се договорили за изплащането със остаряла дата - от юли, на75% от разликата сред прогнозната пазарна цена за тока, призната от КЕВР до юли 2022 година, която е 119 лева./МВтч, и фактически платената цена, която в последните два месеца стремглаво пораства. За 20 октомври междинната цена на доставките на ток е 372.17 лева./МВтч, а доставките в границите на 19 октомври костват приблизително 429.25 лева.Друга сделка след митингите бе да не се чака актуализация на бюджета или приемане на новия за 2022 година, както предложи служебният министър председател Стефан Янев за първичното решение за обезщетения от 50 лева,. а парите да се обезпечат още в октомврийските сметки за ток при започване на ноември. Точният механизъм за компенсацията трябваше да бъде явен в сряда, когато се очакваше да бъде утвърден от Министерския съвет. На съвещанието обаче въобще не бе прегледана сходна точка.В четвъртък
бизнес и синдикати реагираха с ново писмо до президента и премиера
в което упорстват за среща, с цел да се обсъдят неотложните въпроси. " Критичната обстановка за огромен брой консуматори на електрическа сила на свободен пазар ни кара да бъдем настоятелни в търсенето на съответни решения в къси периоди. Цените на електрическата енергия порастват " безотговорно " и цената на мегаватчас непрекъснато бележи нови рекордни стойности. При 119.00 лева за мегаватчас междинна планирана цена на КЕВР на електрическата енергия за интервала юли 2021/юни 2022 година, цената за месец август беше 218.17 лева, за месец септември - 244.50 лева, а за първите двадесет дни на месец октомври към този момент е 368.60 лева,  като не може да се предвижда какъвто и да било " таван на цените ", освен това преди да е настъпила зимата ", написа в писмото, подписано от ръководителя на АИКБ Васил Велев, който съставлява и другите три работодателски организации без КРИБ и шефовете на КНСБ и " Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов. В него се напомня, че на извършената кръгла маса на 18.10.2021 година по тези въпроси са разисквани редица вероятни ограничения, а след митинга на идващия ден представители на протестиращите са били признати от вицепремиера Гълъб Донев, министъра на енергетиката Андрей Живков, шефа на КЕВР Иван Иванов и други, на която още веднъж е било доказано, че се работи по към този момент обсъжданите ограничения. Дори са били посочени съответни механизми за финансово компенсиране на необятен кръг икономически консуматори, в това число посредством Фонд " Сигурност на Енергийната Система ". " От наша страна, ние потвърдихме поддръжка за готвените ограничения, само че към момента не виждаме резултат ", написа още в писмото. В него се упорства за среща след 22.10.2021 година, на която да се обсъдят препоръчаните ограничения за финансова отплата на небитовите консуматори, а точно възобновяване на 75 % от надвзетото (надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната цена за бита).
Възстановяването на надвзетото да се прави до нормализирането на цените
упорства още бизнесът. Да се разиска и проект за недопускане на ценова ескалация през зимата 2021/2022. " Обещаните обезщетения са за октомври и ноември, само че токът стартира да пораства стремглаво още през юли. Тези три месеца за наша сметка ли ще са? ", питат бизнесмени.
" Разговорите ни с властта са като през негоден телефон "
разяснява пред " Стандарт " шефът на КНСБ Пламен Димитров. И добави: " Ние не считаме достигнатите върхови стойности в цената на електрическата енергия, а единствено усреднените за целия месец. За септември те са 280 лв., а за октомври - над 300 лева за мегаватчас ".  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР